Студено е, какво да правя?

14:50, 26 фев 19 25 2585 Шрифт:
София Бояджиева Автор: София Бояджиева

Много е важно в студените дни на човек да му е уютно и топло. Неумолимото ежедневие не спира своя ход, дори когато навън е десет градуса под нулата и за жалост излизането извън дома няма начин да бъде избегнато. Какво става с човешкото тяло и какво прави то, за да запази топлината си дори в ледени условия? Когато разликата в температурата на човешко тяло и студената обстановка е голяма, топлината се губи по-лесно и по-бързо. Добрата новина е, че човешкото тяло иска да остане топло и е пригодено със защитни механизми, които помагат да се запази телесната му температура. Въпреки това, понякога се случва двама души, с една и съща температура на тялото, в една и съща обстановка, да усещат студа по съвсем различен начин. Тоест усещането дали е топло или студено, не се определя само от физическото състояние на тялото, но и от субективното възприятие на температурата от самия индивид.

Какво се случва в човешкия организъм? Кръвта, която носи хранителни вещества и кислород, отговаря също и за разпространяването на топлина. Тази топлина е произведена от мускулите и се пренася по кръвоносните съдове до кожата. Когато човек се озове в студена обстановка, тялото реагира като преразпределя кръв към торса ни, където се намират жизненоважни органи. Едновременно с това, тялото намалява количеството кръв, което достига до крайниците и кожата. Поради това, че кожата първа възприема студа, тя не се нуждае от топлина. По този начин температурата на тялото може да се запази за по-дълго време. Друга реакция на човешкия организъм е да започне да се движи. Когато мускулите са в действие, метаболизмът се засилва и произвежда топлина. Когато на човек му е изключително студено, ръцете и краката му треперят и зъбите му тракат. Това е реакция на тялото, което се опитва да предизвика движение, което да го стопли.

Разликите в телосложението, количество мазнини и метаболитната активност също оказват влияние върху усещането за температурата. Хора с по-малко количество телесна мазнина губят повече топлина в студена среда, отколкото хора с повече мазнини, които действат като изолатори. Освен това по-големият човек може да има и повече мускули, които също произвеждат топлина. Проблемът е, че физическите различия между хората, не могат да се коригират лесно. Въпреки това, има външни фактори, които могат да се контролират.

За да му е топло на човек трябва да обърне внимание на дрехите, активността си и храната, която приема. Обикновено първата реакция при мразовито време е да си облечем повече дрехи. Противно на общоприетото разбиране, главата не е най-важния обект, който налага нашето внимание, нито големият източник на топлина. С дебела шапка и без яке, човек ще загуби голяма част от телесната температура, защото, вече го казахме, кръвта разпределя топлината предимно в торса, където са органите. Ако на торса му топло, кръвта ще снабдява крайниците с топлина и така главата, краката и ръцете няма да замръзнат.

Второто важно нещо е човек да се движи. Мускулите произвеждат допълнителна топлина, която спомага за регулирането на телесната температура. Дори да изглежда невероятно усилие, забързана крачка, подтичване или дори няколко скока, могат да допринесат много.

На трето място е храната. Много често, когато е студено планинарите хапват преди да заспят, именно защото преработването на погълнатата храна от тялото също произвежда топлина. Последното може да не изглежда като най-добрата тактика против студа, но разликата между топлинния баланс и загубата на топлина е много малка.

Въоръжени с тези съвети, студената вълна не изглежда чак толкова страшна. Или другият вариант е човек да си стои вкъщи с включено парно или дебел пуловер, както и със задължителна гореща напитка.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама