Омбудсманът разговаря онлайн със сънародници зад граница за изборните права и Brexit

08:00, 27 фев 19 25 1112 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с български граждани от чужбина в сградата на институцията. По време на дискусията ще бъде осъществена и видео връзка с наши сънародници зад граница.

Изслушването е провокирано от петиция, подписана от над 150 българи от цял свят, членове на избирателни секции, които потърсиха съдействие от Мая Манолова да защити техните избирателни права.

Те настояват да продължи без прекъсване поетапното въвеждане на електронно дистанционно гласуване чрез разработване на пилотна система и провеждане на експерименти на реални избори, но с необвързващ резултат, още през 2019 г. Според тях за целта е важно да бъдат използвани модерни, практични и с висока степен на сигурност технологични решения, приложими за българските условия и лесно достъпни за избирателите.

Българите, подписали петицията, са обезпокоени и от факта, че неясният статут на Великобритания, породен от Brexit, ще засегне вече придобити и упражнявани права, като ги лиши от възможността да гласуват на предстоящите евроизбори.

В действащия Изборен кодекс е регламентирано изискване за уседналост през последните три месеца в България или друга държава-членка на ЕС. Освен това в страните, които не са членки на ЕС, не могат да бъдат откривани избирателни секции извън дипломатическите и консулски представителства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама