Манолова се заиграва с уволнен шофьор в битка за София?

17:30, 26 фев 19 / Политика 25 1730 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мая Манолова официално оглави протеста на шофьори от столичния градския транспорт седмица след организирана тайна среща в гараж „Земляне“. Омбудсманът настоява за невъзможни 40% увеличение на заплатите на шофьорите, само месец след като Общината даде 10 000 000 лв. допълнително за 10% увеличение на заплатите. 

Вчера водачът на протеста в Автотранспорта Невян Симеонов обяви, че до дни ще обявят и дата за ефективни стачни действия. Преди около две години името на шофьора нашумя след като беше хванат с туба гориво и пусна клип с нарязани седалки на автобуса, който управлява. Тогава версията на Симеонов беше, че му е направена постановка, защото е пуснал видеото си. Преди година уволненият шофьор се е върнал в дружеството с решение на съда.  

Шофьори и от двете транспортни дружества разказват, че цяла седмица емисари са обикаляли от името на омбудсмана с подписката. Без да има съответните правомощия, Манолова вече е обещала да увеличи двойно заплатите на шофьорите. 

Тя вече е предизвикала сериозно напрежение сред двете големи синдикални организации. Според тях, структурата на БСП в София и организацията “Спаси София” действат координирано по създаването на трети синдикат „Защита“. На „Леге“ 10 вече се говори, че лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов работи по издигането на Мая Манолова за кандидат за кмет на БСП в София. Това ще бъде сериозен удар върху управлението на Корнелия Нинова, чието лидерство от самото начало се оспорва от Манолова. 

До момента няма официално потвърждение от лагера на БСП, а “Спаси София” предпочитат да не бъдат свързвани със Столетницата. Бившият депутат от Кюстендил Мая Манолова също не казва директно ще се кандидатира ли за кмет на столицата. В “Здравей, България!” преди ден Манолова уклончиво коментира евентуална своя кандидатура: “В момента нямам такова решение, имам каузи и поети ангажименти като омбудсман, но не значи, че и в бъдеще няма да имам решение да се кандидатирам, зависи от успеха на каузите.“ Същата теза Манолова разви преди две седмици и по БНР, но тогава отбеляза, че е възможно и да преразгледа решението си. Така самата тя опроверга думите си от края на януари. Тогава в ефира на bTV омбудсманът твърдо заяви, че няма да се кандидатира за кмет и дори отрече думите на Паргов, че с нея са водени разговори за това.

Още през юни миналата година в ТОПНОВИНИ първи извадихме на светло информациите, че Мая Манолова обмисля възможността да кандидатства за кмет на София. Тогава наши източници споделиха, че екипът на бившия заместник-председател на Парламента е стигнал до идеята да “изтъргува” оставката й в казуса с майките на деца с увреждния. Такъв ход, щеше да я позиционира като героиня, която загърбва позицията си, за да помогне на онеправданите граждани. Очакваният резултат бе личният рейтинг на Манолова да се повиши още повече и така тя да влезе в сериозна битка за “Московска” 33.

До оставка на Манолова така и не се случи, позицията и по отношение на оставането на сегашния й пост стана уклончива, а омбудсманът реши да се заеме с проблемите на шофьорите в столичния автотранспорт, при това - след като вече бяха взети мерки за повишаване на заплатите и промяна в условията им на труд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама