Румен Радев заминава за срещата на върха на инициативата Б9 в Словакия

08:50, 28 фев 19 / Политика 25 1091 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Румен Радев пристига на работно посещение в Кошице, Словакия, за участие в срещата на високо равнище във формат Б9 (или т.нар. Букурещка група).

В рамките на международния форум България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша ще обсъдят въпроси на сигурността в рамките на колективния подход на НАТО.

Регионалната инициатива Б9 възникна през 2015 година в Букурещ. Затова и групата държави беше наречена Б9. Тя иска да бъде единният глас на източния фланг на НАТО, както и да се погрижи за това на срещите на върха на Алианса проблемите на източноевропейския регион да бъдат чути.

Президентите на деветте източноевропейски страни настояват за по-силно присъствие на НАТО в източната и южната част на Европа, като се надяват на подобра защита от тероризъм и от Русия.

На срещата на върха на НАТО през 2016 година беше взето решение за разполагането на натовски батальони в Полша и в трите балтийски републики. Полският президент Анджей Дуда твърди, че Б9 е допринесла за вземането на това решение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама