Без договореност след втория ден от срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун

07:50, 28 фев 19 / Свят 25 1068 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен Ун не постигнаха споразумение след втората си среща в Ханой. От Белия дом заявиха, че преговорите ще продължат в бъдеще.

„Не бе постигнато споразумение на този етап, но съответните екипи очакват бъдещи срещи“, обяви прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс. Тя добави, че срещите били „много добри и конструктивни“, като са „обсъдени различни пътища напредък към денуклеаризация и движещи икономически концепции“

Малко над 30 минути  продължи срещата на четири очи между двамата лидери. Не е обявена съвместна декларация въпреки големите надежди за прогрес.

В първоначалната програма на Белия дом се предвиждаше церемония за подписване на съвместно споразумение, както и работен обяд на двамата лидери.

Но двамата лидери си тръгнаха от днешните разговори без такава церемония, а Тръмп отложи пресконференцията си с два часа, което поставя под съмнение напредъка на двудневните разговори.

Преди началото на разговорите тази сутрин американският президент заяви, че по въпроса за унищожаването на ядрените оръжия на Северна Корея е важно да се договори "правилното" споразумение. Пред репортери Тръмп заяви, че "не бърза за никъде" по въпроса за унищожаването на ядрените оръжия на Северна Корея, защото резултатите от преговорите щели да проличат в дългосрочен план. 

От своя страна севернокорейският лидер обяви, че ще направи всичко за постигането на добър резултат.

Ким Чен-ун каза още, че не би участвал във втора среща на върха с президента на САЩ Доналд Тръмп, ако не е склонен да изпълни обещанието си за денуклеаризация.

Попитан от американски репортер дали иска денуклеаризация, Ким отговори: „Ако не съм склонен, сега нямаше да съм тук“.

Тръмп каза, че откриване на американско дипломатическо представителство в Северна Корея е „добра идея“, а Ким заяви, че би „приветствал такава стъпка“.

Ким беше попитан и дали лидерите са говорили за човешки права, но Тръмп отговори вместо него: „Обсъждаме всичко“.

Вчера двамата разговаряха за кратко и вечеряха заедно. Тогава Тръмп заяви, че е удовлетворен от хода на преговорите въпреки критиките, че не напредват достатъчно бързо.

САЩ настояват Северна Корея да се откаже от ядрената и ракетната си програма, Северна иска премахване на американския ядрен чадър от азиатските му съюзници, сред които Южна Корея и Япония.

Северна Корея не е провеждала опити с ядрени или междуконтинентални балистични ракети от края на 2017-а.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама