Зоран Заев и Али Ахмети се договориха за общ кандидат-президент на Северна Македония

09:50, 28 фев 19 / Свят 25 617 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерите на СДСМ и на Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/ Зоран Заев и Али Ахмети се договориха да участват на президентсксткгите избори тази пролет с общ кандидат, чието име ще съобщят в петък, съобщават медиите в Скопие, цитирани от БТА. 

След едночасов разговор със Заев вчера Ахмети написа във Фейсбук, че иска да отправят към гражданите послание, че в страната има "достатъчно зрели политически партии, както и общество, за да може да се вземе общо решение за президент на страната".

През следващите дни ще продължат консултациите с останалите албански политически партии за общ кандидат за президент, допълни Ахмети.

Миналата седмица Заев получи подкрепа за общ кандидат от двайсетина по-малки партии от изборната коалиция и от по-малкия партньор в правителството, партията Алтернатива на Африм Гаши.

ВМРО-ДПМНЕ избра за свой кандидат за президент професора по конституционно право Гордана Силяновска-Давкова.

ВМРО-ДПМНЕ няма да бойкотира президентските избори, защото мисли за победа, каза лидерът на опозиционната партия Християн Мицкоски в телевизионно интервю снощи, цитирано днес от местните медии. Той добави, че след поражението на тези избори управляващият СДСМ ще трябва да отиде на предсрочни парламентарни избори.

Коментирайки договора между СДСМ и ДСИ за общ кандидат, Мицкоски изрази увереност, че това е "най-малко консенсусен кандидат". "Това е общ кандидат, подкрепен от тези две партии, за да намали поражението им на президентските избори и да продължи за кратко политическата кариера на политиците от тези две политически партии", каза той.

"Повече се опасявам от бойкот от СДСМ и ДСИ във втория кръг, когато видят резултатите от първия. Веднага сред поражението на президентските избори СДСМ, иска-не иска, ще трябва да отиде на предсрочни парламентари избори", каза Мицкоски.

Изборите ще се състоят на 21 април, а ако нито един кандидат не победи на първия кръг, ще има втори кръг на 5 май.

Официалната част на кампанията, с решение на Държавната изборна комисия, ще започне на 1 април.

Мандатът на сегашния президент Георге Иванов завършва на 12 май.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама