Как да се справим с пролетната умора

08:30, 04 мар 19 25 1454 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пролетта почти настъпи. Денят е все по-дълъг. Слънцето все по-често се подава из-зад облаците и мъглите, а във въздуха вече жужат първите пчели. Много скоро дърветата ще се разлистят готови за новия живот. Точно като тях и човекът в момента се „пробужда“ с нови сили и идеи за осъществяване.

Наред с това, обаче, много от нас биват налегнати от пролетната умора. Междинният период между зимата и пролетта, в който се намираме в момента, може да обърка организма ни. Честата смяна на метеорологичните условия влияе на настроението и на общия ни тонус.

В следващите редове ще дадем няколко насоки как да се справите с пролетната умора и да оползотворите времето и силите си качествено.

Качествен сън

Науката е доказала, че липсата на здрав сън ни кара да ядем повече, за да си наваксаме нужната енергия. Преяждането далеч не е най-доброто, което можете да направите за себе си. Метаболизмът през зимния сезон е забавен и усвояваме веществата по-трудно. Постарайте се да урегулирате съня си – лягайте си по-рано и всеки ден по едно и също време и избягвайте да спите в прекалено топла стая. Старайте се да спите не повече и не по-малко от златните 8 часа на денонощие.

Бързо ставане от леглото

Да оставяте алармата да ви безпокои през 5-10 минути всяка сутрин е истинско мъчение за организма. Научете се още с първото прозвъняване на будилника да ставате от леглото. Макар да е трудно в началото, този навик ще ви помогне да се справяте с умората. Не говорим за рязко ставане, а бързо. Ако станете прекалено рязко, ще ви се завие свят и ще започнете деня си по доста неприятен начин, а никой не желае това. Създайте си някакъв приятен навик със събуждането – целунете любимия, благодарете за новия ден, пуснете любима песен, потанцувайте или просто се усмихнете.

Повече движение

Спортът е здраве – факт. Движението (било то фитнес, джогинг, йога или друго) помага за придобиването на положителна нагласа и здрав тонус. Всеки ден по малко спорт ще ви се отрази чудесно в този междинен сезон. Мозъкът има нужда от кислород и дори една разходка или лека гимнастика би се отразила положително на настроението ви.

Повече внимание към храната

Пълнозърнести храни, ядки, плодове и листни зеленчуци - увеличете приема на здравословна храна в ежедневието си. Избягвайте мазните, тежки храни. В този период, както казахме, метаболизмът все още е забавен и е по-добре да бъдат избягвани. Захарта също е добре да бъде ограничена, докато приемът на повече вода ще окаже благоприятно влияние на тялото ви. Ако пиете минерална, препоръчително е да я редувате с изворна и да сменяте вида й.

Повече светлина

Слънцето е най-мощният източник на светлина, който имаме. Неговите лъчи ни зареждат с жизнената сила, от която се нуждаем. През пролетта светлината му е най-полезна и можем да си позволим да се излагаме за по-дълго време на припек, без да ставаме червени като рак.
Слънчевите бани ще намалят риска от депресии и апатични състояния и ще ни дадат много сила, с която да се справим с умората.

Внимавайте с кафето и алкохола

Тези две субстанции могат да се окажат опасни за черния ви дроб в този сезон. Умората е изтощение на организма, а алкохолът и кафето само ще го изтощят още повече. Макар сутрешното кафе да ни се струва, че ни прави по-енергични, това не е съвсем така. Приемът на прекалено много кафе ще изфорсира черния дроб и вместо да сме жизнени и енергични, ще се получи обратния ефект. В големи количества напитката затруднява нормалното усвояване на желязото и извежда калций от организма. Алкохолът и махмурлукът, който го следва, действат по същия начин. Може и да се веселите няколко часа, но на сутринта ефектът… Е, знаете какво е махмурлукът. Не е приятно преживяване и ще натежи на организма излишно.

Автор: Надежда Дойкова

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама