Знаете ли, че... френските кроасани не са френски? Вижте историята им

17:00, 04 мар 19 / Любопитно 25 3168 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Едва ли има някой, който не обича насладата, която носят кроасанът и ароматното кафе.

Ако се замислим, думата кроасан звучи чисто по френски и предполагаме, че произлиза от Франция. Да, ама не.

Всъщност кроасанът е сервиран за първи път в Австрия през 17 век. И на всичкото отгоре си има история.

Кифлата от многолистно тесто във формата на полумесец е изобретена от местните хлебопекари във Виена по време на турската обсада през 1683 година или преди 336 години.

По онова време градът е бил под турска обсада, а група турски войници са копаели тунел под защитните стени с цел да бъде превзета австрийската столица. Удряйки с лопати и други инструменти, те са вдигали достатъчно силен шум и първи са ги чули пекарите, които работели в помещения под земята, недалеч от основите на крепостните стени. Те са предупредили австрийската войска, която спряла вражеския опит, докато на помощ дошла полската армия и отблъснала турците. Когато обсадата окончателно паднала, а тя е продължила два месеца, пекарите решили да отпразнуват този момент и направили кифла във формата на полумесец за да се присмиват на символа от турското знаме. 

Впоследствие французите изменят рецептата, като налагат предварителното втасване на тестото и неколкократното му охлаждане и разточване с добавка на масло, с което става едно от олицитворенията на френската кухня. Във Франция кроасанът се сервира топъл и намазан с масло, в САЩ го заливат с топинг (шоколад, карамел и др.) или го правят с плънка от спанак.

За първи път корасанът пристига в Париж благодарение на Мария Антоанета през 1770 г., когато се омъжва за Лу ХVІ. Тестото, което от маята е втасало, пекарите нарекли кипфел. Когато Мария Антоанета пристигнала в Париж със слугите си, които можели да правят тази кифла, тя е била наречена кроасан.

Въпреки че корените й тръгват от Виена, с идеите и готварските способности на французите кифлата печели прозвището кроасан, което познаваме днес. И заради което бихме оставили кафето да изстине, защото вкусът на пухкавото тесто е незаменим.

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 5
1 Cardemepe 16:12, 20 мар 23

lasix ototoxicity MAOIs increase synaptic norepinephrine, serotonin, and dopamine by inhibiting the enzyme MAO from metabolizing these monoamine transmitters

2 mavyBully 19:12, 11 юни 23

If you overdo the dose and have too much progesterone, it can build up in the fat tissue of the body and can then take three to six months to clear the excess cialis generic online CC contains two isomeric forms, both of which include different clinical efficacy

3 NxbYnMq 08:42, 11 фев 24

precio levitra farmatodo they Loma Linda U nurses were a big part of my support while going through treatment

4 nmJTDnD 17:42, 20 фев 24

fig s3 western blot; human; 1 1000; loading priligy review She did not provide any more specific information about having or planning to have surgery to remove her ovaries

5 Adjunny 15:23, 03 мар 24

Some people may experience spotting or unusual bleeding when taking Ovasitol cheap viagra and proscar

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама