52-ма са заболелите от морбили в страната

13:30, 01 мар 19 25 1401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

52 са случаите на заболели от морбили към 27 февруари, за които е съобщено в Министерство на здравеопазването. Това обяви министър Кирил Ананиев от парламентарната трибуна. 44 от всички заболели са деца до 18-годишна възраст, 27 са били без имунизация.

Ананиев подчерта, че страната ни е част от световна тенденция. "Ситуацията в страната е сходна с наблюдавания в световен мащаб пакт в имунизационното покритие в последните години, водещ до епидемични взривове и епидемии в много държави", каза още той.

Председателят на Здравната комисия в парламента Даниела Дариткова призова за обединяване на усилията за овладяване на разпространението на морбили. "Надявам се, че създаденото известно напрежение ще бъде и здравословно, за да може всеки един отговорно да гледа на имунопрофилактиката от тези, които поставят ваксините до тези, които носят отговорността за своите деца, за тяхното здраве и живот, за здравето на всички в обществото, защото е необходимо високото ваксинално покритие да гарантира здравето на тези, които по медицински причини не могат да се имунизират", коментира Дариткова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама