Горанов не е в конфликт на интереси

13:40, 01 мар 19 / Политика 25 1589 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) не установи конфликт на интереси по отношение на финансовия министър Владислав Горанов.

Производството там е образувано въз основа на докладна записка на директора на дирекция „Противодействие на корупцията“ на КПКОНПИ и към него са приобщени медийни публикации за евентуален конфликт на интереси по отношение на Владислав Горанов, както и сигнал, съобщи БГНЕС.

Става дума за два казуса, тръгнали от медиите – за апартамента, обитаван от семейството му и предоставен от неговия кръстник Иван Сариев, чийто син пък започнал работа в Министерството на финансите, както и за луксозна вила на съпругата на кръстника, чийто строеж, твърди се, бил надзираван от Горанов, който след това и посещавал имота.

По отношение на апартамента се посочва, че от юли 2012 г. до ноември 2018 г. Владислав Горанов е плащал сметките, таксите и данъците на имота, докато за вилата няма данни Горанов да е ползвал имота.

Според КПКОНПИ събраните документи и свидетелства показват, че няма наличие на частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба и упражнено властническо правомощие, повлияно от частния интерес.

От антикорупционния орган посочват, че кръстникът и министърът не са свързани лица по смисъла на закона и няма данни фирми, свързани с Иван и Снежана Сариеви да са печелили обществени поръчки в системата на МФ и по Инструмента Шенген, като единствено има данни за договор с община от 2010 г. и над решението на местната власт министерството няма контрол.

В решението на КПКОНПИ се подчертава, че синът на Сариев е бил назначен в Министерството на финансите в изпълнение на всички законови изисквания и процедури и не е получавал възнаграждение, което да се различава от това на колегите му в дирекция „Икономическа и финансова политика”. Няма и данни да е работил по обществени поръчки, свързани с фирми на семейството.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама