България се готви да открие консулство в Барселона

12:40, 02 мар 19 / Политика 25 1723 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предприети са стъпки за откриване на консулство в Барселона. Това съобщава външният министър Екатерина Захариева в писмен отговор на въпрос на депутата от БСП Манол Генов.

Идеята е бъдещото дипломатическо представителство да обслужва българските граждани, живеещи в автономната испанска област Каталуния, а също в областите Навара и Арагон. Според външното министерство то би могло да обслужва и българите от Андора и Южна Франция.

Каталуния е третият най-голям приемник на български граждани в Испания след Мадрид и Барселона. По официални данни на Националния статистически институт в Каталуния живеят 11 239 български граждани, в Навара - 5820, в Арагон - 4663. Освен това всяка година Каталуня е посещавана от 30 хил. български туристи.

Посолството в Мадрид в момента проучва възможностите като се отчитат спецификите на политическата обстановка в Каталуния, се казва в отговора на Захариева. Ще последва анализ на нормативната уредба и процедурите, след което посолството в Мадрид ще получи указания да започне процедура за откриване на консулството.

Планът е бъдещата консулска служба да оказва пълен набор от услуги на българските граждани.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама