Осем призрачни градове

08:30, 28 дек 19 / Любопитно 25 5034 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Известни са безброй случаи, в които дадено населено място по една или друга причина престава да съществува. Тези места са се преобразували, променяли статута или името си, бивали са завладяни от вражди, разрушавали са се и са били възстановявани отново... Но някои от тези загинали градове остават непроменени от времето на своя разцвет, като се превръщат в истински тайнствени призраци.

Градът върху скалата

Средновековният италиански град Крако може да се похвали с богата история, ценни паметници и образци на уникална архитектура. Основан от гърци, в Крако са живели могъщи династии и са творили знаменити художници. Той е бил построен на отвесна скала и е представлявал стратегическо място.

През 19-и век обаче местоположението загубило своята важност, а жителите му един по един все повече го напускали заради лоши реколти, свлачища и земетресения. През 1963 г., след поредното земетресение, става ясно, че скалата, върху която е построен Крако, може всеки момент да се срути, всички жители били спешно евакуирани от домовете си и градът бил оставен да пустее и до днес.

Няколко филма са заснети тук, между които и „Страстите Христови“ на Мел Гибсън. Туристите също не спират да идват на това място, но са предупредени, че посещението е на техен риск.

След златната треска

Златната треска се е появявала на много места в различни времена, но винаги е оставяла своите следи. Най-често това явление е наблюдавано в Съединените щати. Хората намирали злато на дадено място, започвали да копаят там, а заедно с търсенето, изграждали и градове. Когато обаче добивът на ценния метал започвал да става неизгоден, шахтите бивали изоставени, а редом с тях и домовете на хората.

В щата Калифорния и досега съществува грачето Боуди. То си е имало собствена банка, методистка църква, училище, бар и още около 170 сгради. Но хора там вече няма. Преди повече от половин век неговите жители го изоставят. Сухият калифорнийски климат е съхранил спомена за бита на живущите в градчето и дори сега може да се влезе, например, в някоя къща и да се види обзавеждането там, което времето не е докоснало.

"Сайлънт Хил"

Множество градове, образували се заради минодобива, в днешни дни се оказват изоставени. Жителите на град Сентрейлия, щата Пенсилвания, обаче го изоставят по една необичайна причина. През 1962 г. Градският съвет решава да се отърве от боклука в градското сметище като го подпали. Съветниците обаче не обърнали внимание колко дълбоко е станало сметището и че пожарът всъщност е достигнал забравените шахти под града.

От подземния пожар на много места асфалтът се разцепил на огромни пукнатини, от които започнали да излизат струйки дим, а във въздуха попаднало огромно количество газ.

Жителите на града обаче го напускат едва през 1984 г., когато правителството организирало преселението им.

Именно това необичайно явление е вдъхновение на знаменитата компютърна хорър игра "Сайлън Хил".

Пустинният курорт

През 70-те години на миналия век един от най-популярните курорти за летен отдих по Средиземноморието бил квартала Вароша (Варосия) в Кипър. Тук са били разположени разкошни многоетажни хотели, в които идвали да си почиват Брижит Бардо, Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън, Ракел Уелч.

Вароша опустял за миг - на 20 юли 1974 г. турските войски дебаркират на острова и населението напуска квартала, часове преди двете армии да се срещнат. След десет години ООН постановява с резолюция районът да бъде предаден на администрацията на организацията. Тъй като квартала останал в турска територия, той бил ограден и достъпът до него е забранен и в наши дни.

След "отчуждаването" на местността постройките постепенно започнали да се разпадат, металите да корозират, пътищата се напукали, а дървета прораснали през пукнатините, запълвайки постепенно улиците. Природата неизменно си връща града, разрушавайки някога разкошните здания.

Потопеното село

Холсандс е било някога малко уютно рибарско градче в графство Девъншир, Югозападна Англия. Немногочисленото му население съществувало спокойно няколко века, докато през 1896 г. не било решено да се разшири намиращия се в близост док.

В резултат в началото плажът на градчето постоянно бил заливан, а водата се приближила опасно до жилищата. По време на буря, на 26 януари 1917 г., голяма част от Холсандс се оказала буквално пометена от морето. Населението се преместило на по-безопасно място, а в наши дни за местата, където някога живяли хора, напомнят само руините на малък параклис и няколко къщи, обраснали със зеленина.

Градът, в който никога никой не е живял

Болшинството градове-призраци са се появили защото са били изоставени от своите жители по една или друга причина. В Китай обаче се извисяват квартали, даже цели градове, напълно застроени, със завършена инфраструктура, но съвършено пустеещи.

Те са се образували в резултат на строителния бум в Китай, който започва преди около 20 години. Например, в град Ордос, разчетен от архитектите за 5 милиона души, и досега живеят единици. Много китайци са купили тук апартаменти, надявайки се, че цените им някога ще нараснат, но така и никога не са дошли да живеят в своите нови домове.

Мъртвият град на атомниците

Припят е бил построен на брега на едноименната река през 1970 г., недалеко от най-голямата АЕЦ в Европа. Тук живели работниците от централата със своите семейства и в течение на няколко години населението постоянно нараствало. Градът се развивал динамично до 26 април 1986 г., когато всички хора са евакуирани заради аварията в "Чернобил" и досега там никой не живее.

В наши дни Припят е град-музей. В него се съхраняват жилищни сгради, училище, градски парк, дворец на културата. Всички те постепенно биват разрушавани от природата.

Умиращият мегаполис

Огромният Детройт в началото на своето създаване бил само едно пристанище, основано от френските колонизатори. През 1760 г. той станал част от британската колониална империя и оттогава непрекъснато се разраствал. Благодарение на своето разположение през 19-и век Детройт се превръща в мащабен транспортен възел и център на корабостроенето. А след като Хенри Форд, братя Додж, Пакард и Крайслер построили тук своите заводи, Детройт се превърнал в автомобилната столица на света.

Градът цъфтял до втората половина на 20-и век, когато голяма част от населението му постепенно започнала да се измества в предградията. Петролната криза от 1973 г. още веднъж ударила силно Детройт, когато били закрити няколко автомобилни завода.

В момента градът е пълен с пустеещи сгради - както жилищни, така и обществени. Призрак още е рано да бъде наречен, стига обаче градската администрация да успее да привлече обратно хората, които да го върнат към живот.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама