Заловеният във Варна испански наркотрафикант ще бъде екстрадиран на 13 март

13:55, 03 мар 19 25 1159 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заловеният във Варна по искане на испанските власти мъж, има "сериозен ранг" в наркотрафика, заяви в интервю за БНР министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

По думите му се очаква той да бъде екстрадиран в Испания на 13 март.

Министърът каза, че случаят показва каква е "силата на европейските механизми за противодействие на престъпността".

Сигналът е получен на 12 февруари през европейската мрежа за активно издирване на бегълци. "Незабавно е направена организация от колегите във Варна. Реално задържането а станало на 17 февруари, като на 26-и е изправен пред Окръжен съд Варна, който е разрешил предаването му на испанските власти. Надяваме се това да се осъществи на 13 март", каза министърът.

"Ползваме се с доверие пред всички партньори и оправдаваме това доверие с тези незабавни действия. При всеки един такъв сигнал се действа незабавно", добави той.

За задържането на испанския гражданин се разбра вчера от официално съобщение на испанските служби. Испанецът с инициали J.S.A. според "Гражданската гвардия" играел много важна роля в "опасна престъпна организация, която вкарвала в Испания и в останалата част на Европа големи количества кокаин от Южна Америка и се занимавала с пране на пари". Той бил издирван от 2013 г. от испанските съдебни власти и бил един от десетте най-издирвани хора от Гражданската гвардия, гласи съобщение, публикувано в Мадрид.

В началото на февруари агенти, специализирани в издирването на бегълци в Испания научили, че той е във Варна. Те допуснали, че е "възможно той да носи огнестрелно оръжие при пътуванията си и значително да е променил външния си вид, като е напълнял с повече от 50 килограма", добавя "Гражданската гвардия". Според нея българската полиция потвърдила това и извършила ареста.

В момента на ареста заподозреният наркотрафикант имал фалшиви испански документи за самоличност и смятал да отпътува към Венецуела в следващите дни.

По информация на БНТ името му е Хорхе Арбиза и е на 44 години. Окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров каза вчера пред телевизията, че той е бил идентифициран по отпечатъците от пръсти.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама