Британската съпруга на боец от Ислямска държава поискала подслон в Холандия

17:45, 03 мар 19 / Свят 25 1600 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След като родината ѝ Великобритания я отхвърли заради присъединяването ѝ към "Ислямска държава", Шамима Бегум заяви, че иска да се върне в Холандия със съпруга си.
   
Бегум избяга от Великобритания на 15 г., през 2015 г., за да се присъедини към групировката на Ислямска държава. Омъжи се за приел исляма холандец. Оттогава досега е родила три деца, две от които са починали. За да спаси третото - момченце - тя поиска да се върне във Великобритания, но това ѝ бе отказано, а гражданството ѝ - отнето.

Яго Ридейк и Шамима Бегум се женят няколко дни, след като тя стъпва на територията, владяна от "Ислямска държава". Пред Би Би Си той признава, че е воювал за групировката, но сега искал да се върне у дома със съпругата си и новородения им син.

27-годишния Ридейк е задържан в кюрдски център за задържане в Североизточна Сирия. Ако се върне в Холандия, го грозят 6 г. затвор за присъединяване към терористична организация.

В интервю за BBC той казва, че е отхвърлил ИД и се е опитал да напусне групировката. Той бил затворен в Ракка и измъчван, след като екстремистите го обвинили, че е холандски шпионин.

Описвайки живота под контрола на ИД, Ридейк казва, че е участвал в убиването с камъни на жена за "блудство", че е видял купчина тела на мъртви хора в града и че загубил дъщеря си от недохранване.

Той не намира за нередно да се ожени за 15-годишно момиче - това било "нейният избор". Срещнал ученичката от Източен Лондон в женския център в Ракка. Не бил заинтересован от нея - била твърде млада. "Когато мой приятел дойде и каза, че има момиче, което иска да се омъжи, не бях толкова заинтригуван заради възрастта ѝ, но приех предложението по-късно."

Той настоява, че "това беше нейният собствен избор. Тя поиска да ѝ се намери партньор и аз бях поканен".

Все пак мъжът казва, че "тя беше много млада, може би би било по-добре за нея да изчака малко, но тя не го направи, избра да се омъжи и аз избрах да се оженя за нея".

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама