България е отпуснала над 11 млн. лв. за 205 неделни училища

14:30, 04 мар 19 / Култура 25 1359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

11 105 438 лева е отпуснала българската държава за 205 неделни училища. В Испания те са 50 и ги посещават 3 500 деца. Близо 2 милиона лева от бюджета на МОН се отделят за обучението и дейностите по фолклор и родолюбие за училищата в Испания тази година.

Електронно обучение е начин за разширяване на обхвата на учениците. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на конференция за развитието на българските неделни училища. Форумът, организиран от Асоциация „Малага-България“, събра представители на училища от Великобритания, Канада, Австрия, Германия, Кипър, Украйна и Испания.

Предвижда се да има и обучение на учителите, което ще им позволи да подготвят по-добре учениците за сертифициране на компетентностите им по „Български език и литература“ по общата европейска езикова рамка. Училищата, които увеличават броя на учениците в друго населено място, откриват обучения на втори и трети адрес, провеждат тестове за сертифициране на знанията по български език и увеличават броя на децата в подготвителна група ще получават допълнителни средства от българската държава.

Създава се и възможност за подготовка на кандидат-студенти за прием в български висши училища. Във форума участваха представители на IT фирми от България, които предоставят възможности за електронно обучение в чужбина, както и преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и ПУ „Паисий Хилендарски“.

Министър Вълчев отбеляза колко е важно чрез езика, традициите и културата да се съхрани обичта към България. По думите му това е особено полезно за родените в друга държава. Затова и МОН подпомага както обучението по роден език, история и география, така и часовете по родолюбие, свързани със съхраняване на националната идентичност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама