Еврокомисията остава готова да преговаря с Русия за „Северен поток 2“

18:45, 04 мар 19 / Свят 25 1542 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия е готова да преговаря с Русия от името на ЕС за проекта за газопровод „Северен поток-2“, искането за което вече беше отхвърлено през 2017 година.

„Предложеният мандат за ЕК все още се намира за разглеждане в Съвета на ЕС и ние потвърждаваме, че Комисията остава готова да води преговори от името на ЕС за „Северен поток-2“, ако Съветът на ЕС одобри този мандат“, заяви генералният директор на департамента по енергетика на Европейската комисия Доминик Ристори.

Измененията в директивата за европейския енергиен пазар трябва да влязат в сила преди пускането на газопровода „Северен поток 2“ в експлоатация и те ще се отнасят за този проект, каза още той.

По план, след като бъде завършен в края на тази година, „Северен поток 2“ ще минава по дъното на Балтийско море от Русия до Германия, осигурявайки за Северозападна Европа 55 милиарда кубически метра природен газ.

Според новите правила, договорени преди месец между постоянните представители на страните членки на Евросъюза, операторът на тръбата трябва да е независим от „Газпром“, а половината от капацитета й трябва да бъде резервиран за други доставчици на синьо гориво, което ще усложни връщането на 9-те милиарда евро, инвестирани в газопровода. Все пак Германия ще има възможност да договори с Еврокомисията отмяна на част от ограниченията за „Газпром“.

Доработената Газова директива на ЕС няма да позволи спирането на реализацията на проекта за газопровод Северен поток-2, заяви днес след заседанието на Съвета по енергетика на ЕС полският министър на енергетиката Кшищоф Тхужевски.

Варшава е против проекта, тъй като според нея той ще навреди на енергийната сигурност на Европа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама