Ветото на президента върху Изборния кодекс влиза в правна комисия

07:50, 05 мар 19 / Политика 25 1061 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ветото на президента върху текстове от Изборния закон влиза за обсъждане в правната комисия.

Президентът Румен Радев настоява повторно да се обсъди по-високият праг на преференциите и да се изяснят критериите за въвеждане на машинното гласуване.

Държавният глава не приема и решенията на комисиите да се взимат с обикновено мнозинство. ГЕРБ и Обединените патриоти вече взеха единодушно решение да отхвърлят ветото на президента върху промените в Изборния кодекс. Промени ще има само на частта с преференциите.

От БСП остават твърди в бойкота си на НС - няма да влязат и за да подкрепят президента въпреки неговия призив.

След като ВМРО и “Атака” обясняваха, че ще го подкрепят, понеже не са доволни от промените, изненадващо в четвъртък двете партии обещаха подкрепа на ГЕРБ срещу президентското вето.

Шефът на парламентарнатаправна комисия Данаил Кирилов вече депозира текста, с който да се поправят поправките в Изборния кодекс - нещо, което ще се приеме паралелно с отхвърлянето на ветото. А за него са нужни 121 гласа, които ГЕРБ и “Обединени патриоти” събират без проблем.

Ветото ще бъде отхвърлено със сигурност и в пленарната зала тази седмица. В кой от трите пленарни дни ще се случи това, зависи от разпределението на председателя на НС Цвета Караянчева, пише "24 часа".

Възможно е непосредствено след това в рамките на същото заседание депутатите да гласуват и поправката “Кирилов”, която връща прага на преференциите съответно на 5% за европейски и 7% за национални избори. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама