Астронавти „печатат“ месо в Космоса

12:20, 05 мар 19 / Любопитно 25 1141 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипажът на Международната космическа станция (МКС) няма да може да пробва първото месо, „напечатано“ в Космоса. Образците са доставени на Земята за проучване, съобщи РИА Новости, цитирана от БГНЕС.
 
Агенцията цитира Юсеф Хесуани, един от управителите на компанията, създала 3D биопринтера 3D Bioprinting Solutions.

Биопринтерът беше доставен на борда на станцията на 3-ти декември 2018 г. С негова помощ стана възможно „отпечатването“ на малки образци човешка хрущялна тъкан и щитовидна жлеза на гризач. Органите, които бяха създадени в условия на безтегловност, бяха събрани от доставени на космическата станция клетки. Те са върнати на Земята и сега учени ги изучават.
 
Хесуани също така съобщи, че през август компанията ще изпрати на борда на Международната космическа станция синтетични материали на основата на керамика. Освен това по това време може би ще се проведе още един експеримент - по събирането на месо или риба от мускулни клетки.

„Същото, което вече направихме на борда на станцията с тъкани, ще направим и с мускули“, каза Хесуани. Той добави, че размерите на образците месо, които ще се появят в орбита, ще бъдат с размер от порядъка на няколко милиметра, или няколко сантиметра.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама