Би Би Си: Фондацията на принц Чарлз е свързана с руска офшорна мрежа

13:30, 05 мар 19 / Свят 25 1013 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руската инвестиционна банка, с чийто шеф се е срещал принц Чарлз, управлява мрежа от офшорни компании, чрез които от Русия са изведени милиарди долари, съобщава Би Би Си. Международно разследване извади наяве, че мрежата от офшорни компании е получавала пари от компании, свързани с мащабна афера.

Олигархът, за когото става дума, е Рубен Варданян, бивш шеф на инвестиционната банка „Тройка Диалог“. Самият той твърди, че не е участвал в ежедневната работа на трезора.

Парите, постъпващи от офшорни сметки, се насочвали и към Благотворителната фондация на Уелския принц за реставриране на историческото имение Дъмфри Хаус в Шотландия, което е от век. От фондацията заявиха, че са подлагали на щателна проверка даренията на Варданян, при което не било установено нищо нередно.

Мрежата от над 70 офшорни компании беше разкрита при изтичане на информация за 1,3 млн. банкови транзакции, достъп до която получи Центърът по изследване на корупцията и организираната престъпност. Организацията предостави достъп до документите на журналисти от Би Би Си и в. “Гардиън“.

Оказва се, че в периода между 2009 и 2011 г. Благотворителната фондация на Уелския принц е получила три плащания на общата сума от 202 000 долара през литовската банка Ukio, която беше закрита през 2013 г. Плащанията са идвали от компанията Quantus Division Ltd, която, както става ясно от публикуваните документи, е била част от мрежа офшорки, използвана за източването на милиарди долари от Русия.

Мрежата е била управлявана от московската инвестиционна банка "Тройка Диалог", чийто генерален директор е бил Варданян.

В продължение на редица години Варданян е поддържал филантропски и делови отношения с принц Чарлз.

През 2010 г. банкерът посетил мероприятие в замъка Уиндзор, посветено на арменската култура. Там принц Чарлз говорил за плановете за реставриране на Дамфрис Хаус.

Голяма част от транзакциите, фигуриращи в базата данни, са минавали през литовската банка Ukio Bancas, закрита през 2013 г. от властите. В периода между 2005 и 2011 г. над 3,35 млрд. евро са били насочени към мрежата от офшорни компании, управлявана от „Тройка Диалог“, а били изтеглени 3,5 млрд. евро. Както е очевидно компаниите са били използвани за анонимно превеждане на пари.

Мрежата от тези компании е била създадена от „Тройка Диалог“ за обслужване на клиенти, много от които се числят в руския елит. Те се използвали за преместване на средства по целия свят, както за делови цели, така и за лично ползване.

Тези пари се харчели за най-различни нужди – от покупка на недвижими имоти във Великобритания, яхти и произведения на изкуството до купуване на билети за световното първенство по футбол.

Рубен Варданян и партньорите му спечелиха 1 млрд. долара през 2011 г., продавайки „Тройка Диалог“ на държавната Сбербанк.

От документите, с които се запозна Би Би Си, става ясно, че плащанията, идващи на адреса на Quantus Division Ltd и другите офшорни компании показват, че средствата отиват за заплащане на хранителни продукти, електроника, строителни материали и дори санитарна техника. Само че тези „покупки“ се правят от компании, които нямат офиси и сътрудници, и по отношение на които няма свидетелства за извършване на търговска дейност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама