Маестро Емил Табаков ще дирижира премиерата на Десетата си симфония в зала"България"

13:15, 09 мар 19 / Култура 25 1415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 14 март маестро Емил Табаков застава пред Софийската филхармония, за да представи за първи път пред публика своята Десета симфония.

"След като написах Девета симфония, която ми костваше доста усилия, бях решил, че преустановявам с писането на симфонии, тъй като мислех, че е достатъчно. Симфонията е доста обемист труд, който все по-трудно се оценява от сегашната публика. ..И както бях решил, получих покана от директора на филхармонията Найден Тодоров, който ми предложи да изсвирят Деветата ми симфония. Тя не беше изпълнявана, а Тодоров знаеше, не знам откъде за нея и ми предложи да я изпълня с филхармонията на Мартенски музикални дни в Русе и в София - това стана миналата година. А за тази, 2019 г., ми предложи да напиша Симфония № 10. Тогава му казах, че това е сложна работа и не знам дали бих могъл вече да се хвана с такова нещо." - споделя маестро Табаков и допълва, че само за 7 месеца симфонията става факт, а авторът ще дирижира първите две изпълнения - на 14 март в зала "България" и на 16 март в Русе на фестивала "Мартенски музикални дни".

В програмата маестро Табаков е включил и Kонцерта за пиано и оркестър на Шуман. Красивата музика ще прозвучи в изпълнение на самобитния Евгени Божанов - пианист с ярък и запомнящ се стил, който го превръща в любим изпълнител на много престижни сцени по света.

Още на 18 години Шуман мечтае да напише концерт за пиано. След няколко опита, през 1845 г. той става факт. И до днес това е една от най-популярните и обичани творби за пиано, определяна от критиците като виртуозна и поетична.

Билети за концерта са налични на касата на зала "България", Ивентим, Ипей и Tикетсбг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама