Коя част от пилето е най-полезна?

14:00, 10 мар 19 25 1626 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Още в началото трябва да се посочи, че в сравнение с другите месни продукти, пилето е фаворит. Това се дължи на първо място на факта, че пилето е е достъпен източник на протеини, и че не съдържа толкова много калории.

В днешната информация обаче експерти по храненето обясняват каква част от пилето е най-полезна за човешкото тяло и коя най-вредна.

Лекарите препоръчват да се замени свинското с пиле, за да нямате проблеми със запушвания на кръвоносните съдове. Но не бързайте да отказвате говеждото месо. В него все пак има доста повече желязо, отколкото в пилешко месо.

Ако се вгледаме в химическия състав на всеки "пилешки" елемент, ще видим, че като процент от мазнините, те са най-малко концентрирани в гърдите и филето. Точно в тази част на пилето е най-малко холестеролът - големият враг на съдовете и сърцето.

По-малко полезен е пилешкият черен дроб. В него има повече мазнини, отколкото в гърдите, пълен е и с холестерол. Но пък се съдържат достатъчно протеини (19 грама). Черният дроб освен това е богат на желязо, мед и витамин В12.

В пилешките крачета и бутчета също има доста мазнини и калории. Съотношението между белтъчини, мазнини, въглехидрати е 16, 10, 0. Както се виждаме в тези части на пилето, съотношението на протеините намалява, те са материалът за изграждане на мускулите ни.

Но най-вредната част от пилето са крилата. На практика те нямат месо. А от мазнините им няма голяма полза. Освен това, за да ги направят по-пикантни, тях ги пържат и сервират в комбинация с висококалорични сосове. Така ползите стават още по-малко. Тази част от пилето не е подходяща за диетично хранене, пише zdrave.to

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама