Шотландия и Уелс гласуваха против сделката на Тереза Мей за Brexit

13:10, 06 мар 19 / Свят 25 1042 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентите на Шотландия и на Уелс гласуваха да се противопоставят на сделката за Brexit, договорена от британското правителство с Брюксел.

За първи път двата законодателни органа дават такъв едновременен знак за разделението в Обединеното кралство по въпроса за Brexit, предадоха информационните агенции.

В референдума за Brexit през 2016 година Шотландия гласува за оставане в ЕС, а Уелс - за напускане, но сега шотландските и уелските политици обединиха силите си в опит да принудят премиера Тереза Мей да промени позицията си за Брекзит.

И в двата парламента гласуваха за удължаване на процеса на Brexit. Освен това шотландските и уелските депутати изразиха несъгласието си срещу плановете на правителството, които допускат излизане от ЕС без сделка.

Британското правителство твърди, че сделката на премиера е добра и за Шотландия и за Уелс.

За първи път за последните 20 години, откакто Шотландия и Уелс получиха автономии, парламентите им обсъдиха един и същи документ едновременно. Глазгоу и Кардиф са притеснени от последиците от Брекзит, особено от сценария „без сделка“ и често се оплакват, че Лондон пренебрегва тяхното мнение.

Тереза Мей предложи на британските депутати гласуване за отлагане на Brexit, ако нейната сделка не бъде одобрена на 12 март.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама