Интересни факти за красотата от Античния свят

18:00, 06 мар 19 / Любопитно 25 3748 Шрифт:
Автор:

„Жена без грим е като храна без сол“, Платон

От античността до днес човекът е измислил хиляди начини как да се разкраси. Красотата винаги е била важна в историята на човечеството.

В 21-ви век сме заобиколени от какви ли не продукти, процедури и методи как да сме по-красиви, по-привлекателни и по-оригинални във външния си вид.

Думата „козметика“ произлиза от древногръцки и подобно на думата „пространство“ означава „подредба“, „организация“.

Цивилизациите от цял свят използвали какви ли не методи за разкрасяване и поддържането на добра визия. Червилото, спиралата, очната линия са незаменими приятели на жените когато става въпрос за изряден външен вид. Да си мислим, обаче, че сме открили топлата вода е меко казано наивно.

Свидетелства за първите помади и продукти за разкрасяване имаме още от преди 7000 години преди Христа и то от цял свят -  Месопотамия, Китай, Япония, Индия, Древна Гърция и Рим. В този материал сме събрали няколко интересни факта за разкрасителните продукти от тези времена, като някои от тези методи се използват и до днес в съвременната козметика.

Египет

Издължена, плътна очна линия, обхващаща цялото око – няма как да сбъркаме, че това е моделът за красота на египтяните. Очната линия имала няколко предназначения – тя предпазвала нежната кожа около окото от жаркото Слънце, а също така съществувало вярване, че когато очите са „скрити“ зад черната линия, злите духове нямало да понечат да „влязат“ в човека.

Черното багрило, с което те очертавали очите си се правело то стрит на прах стибнит (минерал с тъмен цвят, познат още и като антимонит) смесен с различни масла. Стрит на прах малахит се използвал като сенки за очи. Касторовото масло ползвали като защитен крем, а дамите от висшето общество смесвали пчелен восък, зехтин и розова вода, за да поддържат лицето си изчистено от петънца и замърсявания.

В борбата с бръчките, древните египтяни ползвали прясно стрити листа от дървото моринга. За изгаряния и белези правели специален мехлем от червена охра, каял и явор.


Персия

Персите, подобно на египтяните, се красили също с черна очна линия – каял. Абу ал-Касим ал-Захрави е един от пионерите в медицината и баща на 30-томната медицинска енциклопедия Китаб ал-Тасриф. В този мащабен труд, той посвещава един том специално на козметиката и грима. Той нарича козметиката „Медицина на красотата“. В този том Ал-Захрави описани едни от първите прототипи на съвременните червила – парфюмирани стикове, навити и пресовани в специални плесени.

Интересното е, че тези стикове са били използвани и като дезодоранти. Медицинската енциклопедия е преведена на латински и цяла Западна Европа използвала неговите рецепти за красота, а някои от медицинските му методи се използват и до днес в съвременната медицина.


Китай

Едни от първите свидетелства за обагрени нокти идват от Древен Китай от преди 3000 години преди Христа. Тези примитивни, в сравнение с днешните, лакове за нокти се правели от гума арабика, желатин, пчелен восък и белтък.

Златно, сребърно, черно и червено били цветове запазени изключително и само за императорския двор. На простолюдието било забранено да оцветява ноктите си в светли тонове. Избеленото лице, румените бузи и удължените вежди също били еталон за красота.


Япония

Гейшата – един от най-разпространените символи на Страната на Изгряващото Слънце. Прословути с белите си лица и румени устни, полагането на грим на гейшите било цял ритуал. Аленочервеното им червило правели сами от стрити листа на шафран, като освен това екзотичната подправка се използвала и за багрене на вежди и очи. Снежно белите им лица се дължали на оризовите пасти, които гейшите сами приготвяли.

Мъжете също се поддържали – багрили пръстите и ноктите си, използвали ароматни масла и често посещавали парни бани.

Рим

В Древен Рим по-голямата част от козметичните средства се правели на оловна или живачна основа, колкото и чудновато да звучи. Поради това често имало натравяния, а нерядко и смъртни случай поради прекомерната употреба на тези „козметични“ смеси.

Въпреки това, римляните не спирали да ги употребяват. За почистване от възпаления и акне кожа, те използвали ечемично брашно и масло, а пчелният восък се използвал като съвременната кола маска.

Обагрените устни в червено били запазени за дамите от висшето общество и за … проститутките.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама