Надзиратели блокираха затвори във Франция след нападение от затворник

16:31, 06 мар 19 / Свят 25 1286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френски надзиратели блокираха със запалени гуми достъпа до 18 затвора след вчерашното нападение в северната част на страната, в което бяха ранени двама охранители и което бе определено от властите като терористични нападение, предаде Би Би Си.

Във вторник 27-годишният Михаел Шиоло, който се радикализирал в затвора, атакува с керамичен нож двама надзиратели и ги рани сериозно. После той се барикадира заедно с приятелката си, дошла му на свиждане, в зоната за семейни срещи в затвора в Алансон-Конде сюр Сарт. След намеса на френски командоси Шиоло беше задържан, но при операцията приятелката на затворника беше простреляна и издъхна от раните си. Смята се, че именно тя му е доставила ножа.

Шиоло, който е от италиански произход, е приел исляма през 2010 г. в затвора, където излежава 30-годишна присъда за нападение и убийство с цел кражба на 300 евро на бивш член на френската съпротива, оцелял от концентрационния лагер Дахау.

При разпита след задържането си вчера той каза, че искал да отмъсти за Шериф Шекат, атентатора от коледния базар в Страсбург, който миналия декември уби петима души, включително двама журналисти.

Профсъюзи на надзирателите призоваха за протести във всички затвори. Франция от години се бори с разпространяването на джихадизма в своята затворническа система.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама