Томислав Дончев откри годишната конференция по електронно управление

11:40, 07 мар 19 25 923 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вицепремиерът Томислав Дончев откри в София 20-та годишна конференция по електронно управление.

Най-важното в електронното управление е електронната идентификация, която трябва да върви с новите документи за самоличност. Мисията ни е до въвеждане на новите документи да мобилизираме всички алтернативни форми на електронна идентификация, каза Томислав Дончев в своето обръщение към участниците във форума.

"Ако използваме скалата на Целзий сега сме около 60 -65 градуса, но още не сме достигнали точката ни кипене - след една или две години ще сме много по-близо до 100-те градуса" каза Дончев.

В последните години разбрахме, че е нелепо въвеждането на електронно управление да се прави чрез сепаративни решения и всяко ведомство да си въвежда собствени програмни решения. Това е пълен абсурд и е против фундаменталната логика на електронното управление, посочи вицепремиерът. В тази сфера нищо не може да се случи ако не е адекватно законово фундирано - затова всичко, което правим е със законов регламент, посочи още той. Без политическа воля и без перманентен граждански натиск, електронното управление няма да се получи, посочи още Дончев.

Процесът на въвеждане на нови технологии предполага съпротива - има хора, които са против да изчезнат хартиените документи, защото се налага да правят нещата по различен начин и да учат нови неща, каза вицепремиерът. Но най-важното е, че нещата, които правиш и най-вече тези, които не правиш, са проследими години назад, подчерта Томислав Дончев.

Важно е да накараме основните регистри в държавата, а те са 50 - 60, да си общуват на електронно ниво, посочи вицепремиерът. Тези основни регистри са малка част от всички в администрацията - те са над 17 хиляди и е друг въпрос дали трябва да са толкова много, допълни той.

Аз участвам тези форуми от десетина години и ми се е случвало да поставям задачи на администрацията и после да се налага да ги изпълнявам, каза Томислав Дончев.

"Въвеждането на електронното управление не е като строеж на къща - намираме терен, имаме проект и почваме строителството. За съжаление той е като реставрация на къща и най-сложното е, че реставрацията трябва да тече без да вадим хората отвътре" каза Томислав Дончев.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама