Швеция: Терористи да бъдат съдени на място, вместо да бъдат връщани в ЕС

14:10, 07 мар 19 / Свят 25 1084 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Швеция предлага членове на терористичната организация "Ислямска държава" да бъдат съдени за военни престъпления от международен трибунал, който да бъде създаден на място, в региона. Това заяви днес в интервю за Шведското радио вътрешният министър на страната Микаел Дамберг, предаде ТАСС, цитирана от БТА и "24 Часа".

"Виждаме, че няколко страни от ЕС, също и Швеция, не планират да приемат обратно терористи от ИД - каза той. - Ако в региона, на място действа международен трибунал, това ще облекчи проблема със свидетелите, събирането на доказателства и провеждането на разпити."

По поръчение на кабинета Дамберг ще повдигне въпроса на среща с колегите си в Брюксел. Министърът обаче не предвижда да предложи някакъв модел за такъв трибунал.

"Европа трябва най-внимателно да разгледа идеята за създаване на трибунал. Ако Швеция иска да постигне успех, убеждавайки другите страни, необходимо е да следваме по-скромна линия, вместо да представим готов шведски модел. Трябва да обсъдим това с другите страни", посочи Дамберг.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама