Опозицията в Германия иска ограничаване на канцлерските мандати

17:50, 07 мар 19 / Свят 25 343 Topnovini
1

Опозиционната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) иска ограничаване на канцлерските мандати до два, съобщи БТА. Долната камара на германския парламент - Бундестагът, се очаква да разгледа предложението на най-голямата опозиционна партия АзГ за съответна поправка в конституцията на 14 март.

Според предложената поправка канцлерът ще може да бъде преизбиран само веднъж. Изключения ще се допуснат само ако канцлерът заема поста в средата на мандата на парламента и в случай че предшественикът му е свален с вот на доверие.

В разпространеното днес изявление на АзГ се посочва, че с увеличаването на мандатите на канцлера капацитетът на демократичните институции да отговорят на променящите се социални условия намалява. Освен това се засилват "мрежите и финансовата зависимост".

Лидерът на по-малката опозиционна Свободна демократическа партия Кристиан Линднер разкритикува в свое интервю политиката към бежанците на канцлера Ангела Меркел през 2016 г., по време на третия й мандат. "Малко по малко възприемам идеята за ограничаване на мандата на канцлера до осем години, за да може той да запази връзка с реалността", каза той.

Меркел, която сега е в четвъртия си 4-годишен мандат, е начело на германското правителство от 22 ноември 2005 г.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани