НАСА с хипнотични снимки на вълни от два свръхзвукови самолета

17:40, 08 мар 19 / Култура 25 1398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американската космическа агенция НАСА е успяла да заснеме безпрецедентни изображения на взаимодействието на ударни вълни от два свръхзвукови летателни апарата. Снимките са част от изследване за създаването на самолет, който може да лети по-бързо от звука без гръмотевичните „звукови удари“, предаде БТА.

Когато самолет премине границата от около 1225 км/ч на морско равнище, той създава вълни от налягането, което оказва на въздуха около себе си, предизвиквайки оглушителен звук.

В сложна маневра пилоти на НАСА в изследователския й център в Калифорния два свръхзвукови самолета Т-38 са прелетели само на 9 метра под друг самолет, който чакал да ги заснеме с модерен фотоапарат.

Срещата им на височина около 10 000 метра довела до хипнотични снимки на звуковите вълни.

Способността за улавяне на подобни детайлни изображения ще бъде критична за създаването на Х-59 - експериментален свръхзвуков самолет на НАСА, за който агенцията се надява, че ще успее да счупи звуковата бариера с лек тътен вместо с обичайния силен шум.

Успех на проекта може да доведе до облекчаване на ограниченията за полети и връщане на пътническите свръхзвукови самолети за първи път от пенсионирането на „Конкорд“ през 2003 г. Някои страни и градове бяха забранили достъп до въздушното си пространство за френско-британския авиолайнер заради оглушителния гръм.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама