Русия и Турция започват съвместни патрули в Идлиб

13:30, 08 мар 19 / Свят 25 1112 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Русия и Турция започват от днес съвместни патрули в Идлиб, в Северна Сирия. В пряко предавано интервю пред Анадолската агенция турският военен министър Хулуси Акар заяви, че съвместните патрули ще бъдат извън града, в зоната, от която трябва да бъдат изтеглени тежките оръжия, предаде БНР.

Договореност за създаванeто на зоната беше постигната между руския и турския президент Владимир Путин и Реджеп Ердоган през септември 2018 г.

По думите на турския военен министър, Анкара е обезпокоена от нарушаването от страна на „сирийския режим“ на примирието в Идлиб, което представлява „сериозни провокации“. Хулуси Акар изрази очакване Дамаск да се придържа към постигнатото споразумение.

Според Хулуси Акар закупуването на руските ракетни комплекси С-400 е било въпрос на „необходимост, не на избор“ за Турция. Военновъздушните сили на страната проучват къде да бъдат разположени противовъздушните комплекси и тяхната дислокация ще започне през октомври.

По-рано Държавният департамент на Съединените щати отново предупреди, че, ако Анкара закупи руските ракети, това може да доведе до преразглеждане на турското участие в програмата за производство и закупуване на изтребителите от пето поколение Ф-35 и до евентуални санкции.

Хулуси Акар съобщи, че до момента 15 621 души са били отстранени от редовете на армията заради връзки с организацията на проповедника Фетуллах Гюлен. 358 от отстранените по-късно са били върнати на работа. Турският военен министър добави, че от 1984 г. насам са били неутрализирани над 66 500 кюрдски бойци. Той заяви отново, че операциите на турската армия срещу тях в планинските райони на Северен Ирак ще продължат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама