Горанов: Почти половин милиард се губи ежегодно от некоректно отчитане на обороти

14:10, 08 мар 19 / Политика 25 1210 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи по време на парламентарния контрол, че по консервативни оценки почти половин милиард лева се губи ежегодно от некоректно отчитане на продажби и обороти.

"Над 330 млн. от тях са от неплатени данъци и осигуровки в т.нар. кешови икономически сектори - заведения за обществено хранене, барове, дискотеки, търговци на дребно на храни и облека, места за настаняване, останалите - над 160 млн., са неплатени публични задължения от търговци, извършващи продажби през електронни магазини", каза министър Горанов.

Във връзка с това той напомни за предложените за обществено обсъждане промени в Наредба Н-18 от 13-ти декември 2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин. Целта на промените е борбата със сенчестата икономика. По данни, цитирани от министъра, спрямо 2014 г. с 50% се подобрява събираемостта на данъчните приходи, или близо 14 млрд. лева повече, което надхвърля темповете на нарастване на икономиката. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама