Кала намак – така я наричат в Индия и Пакистан, или черна хималайска сол, е една от най-полезните видове сол. Тя е с вулканичен произход и в състава й влизат над 70 минерала, включително флуорид, йод, калий, магнезий, железен сулфид и сероводород.
Според Федералният институт за оценка на риска кала намак не представлява опасност за здравето на човек, когато се приема в препоръчителната дневна доза – 5-6 грама за възрастни.
На високата концентрация на желязо се дължи тъмният й цвят, а благодарение на сярата тя има характерен вкус на твърдо сварени жълтъци.
Подходяща е за осоляване на салати, както и на плодове, но е подходяща и за овкусяванe на морски дарове, пилешки ястия, супи. Комбинира се добре с черен кимион, пресен кориандър, сминдух и лимонов сок.
Черната сол е добра алтернатива на готварската сол, но не се препоръчва термичната й обработка.
Благодарение на коктейла от минерали, кала намак се препоръчва за хора със сърдечни проблеми, артрити и парализи. Освен това помага при запек, подут корем и успокоява стомашните киселини.
В козметиката, черната сол също е намерила приложение. Топлите вани с черна сол освежават и подмладяват кожата, използва се също при третирането на косопад и пърхот. Тя укрепва косъма и има дълбоко почистващ ефект.
Черната хималайска сол – коктейл от полезни минерали за добро здраве
12:00, 10 мар 19
25
3322
Шрифт:
Последни новини

Специална селекция смартфони с до 80% отстъпка от А1 през юни
12:39, 04 юни 25 / А1
А1 и Националната асоциация за приемна грижа отличиха зрелостници във „Вечерта на успелите“ – празник, посветен на силата на подкрепата
18:00, 03 юни 25 / А1
Да помним името на Таньо войвода и неговото дело
13:49, 03 юни 25 / Регионални новини
Добави коментар