Днес отбелязваме 76 години от спасяването на българските евреи

09:20, 10 мар 19 25 1775 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отбелязваме 76 години от спасяването на българските евреи и почитаме паметта на жертвите на Холокоста.

На днешния ден преди 76 години, благодарение на безпрецедентното обединение на български общественици, духовници, политици и граждани, е спасен животът на близо 50 хиляди български евреи.

Шествие на толерантността и възпоменателна церемония ще се проведат в столицата. Пред Паметника на спасението до сградата на Народното събрание ще има и официална церемония, съобщи БНР.

Шествието ще е под надслов "Заедно за България. Заедно за Европа" и е организирано от Столичната община и Организацията на евреите в България "Шалом". Шествието ще тръгне в 11 часа от църквата „Света София“, ще мине покрай паметника на Незнайния воин и ще стигне до мемориалната плоча до Народното събрание, където ще се проведе официална церемония в памет на 11 343-мата евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот, депортирани в нацистките лагери на смъртта. Слово ще произнесе председателят на парламента Цвета Караянчева.

В 17 часа ще се състои официална церемония в Централната Софийска синагога с официално обръщение към българската еврейска общност от президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер.

Следобед президентът Румен Радев ще удостои гостуващия у нас председател на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер с най-високото ни държавно отличие - орден "Стара планина" първа степен.

По традиция представителите на еврейската общност ще посетят днес и Бачковския манастир, за да поднесат цветя на гробовете на патриарх Кирил и екзарх Стефан. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама