Българи са обвинени в САЩ за измама за милиарди

09:20, 11 мар 19 25 4174 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българи са обвинени в САЩ за измама за милиарди. Ружа Игнатова, наричана „Кралицата на криптовалутите” и брат й Константин, който беше арестуван от властите зад Океана преди дни, са обвинени в изграждането и ръководенето на престъпна схема за фалшива криптовалута „OneCoin”, съобщи Нова телевизия.

Ружа Игнатова се издирва от 2017 г. Според обвинителния акт на прокуратурата в Манхатън, пирамидата им е събрала над 3,3 милиарда евро и е осъществена във Великобритания, Германия, Индия, Китай и България.

Офисите на „OneCoin” в София бяха обискирани през януари миналата година.

„Компания, в която нашите клиенти може да вярват. Компания, на която нашите клиенти може да се доверят”. Точно такава компания са искали да създадат Ружа и Константин Игнатови – брат и сестра, родени в България, но които, според американските власти, са вълкът и вълчицата на новия „Уол стрийт” – пазарът с криптовалути.

Те ги обвиняват, че измамно са присвоили над 3 милиарда долара от наивни инвеститори.

„Какво е OneCoin?”. Ружа Игнатова задава този въпрос на презентация в София през 2015 г. и на още много екзотични места по света – Дубай, Лондон, Банкок, Хонконг, Лас Вегас, Сингапур.

Игнатова твърди, че „OneCoin” е криптовалута, но според американските власти става въпрос за мащабна пирамида на принципа на мулти-левъл маркетинга. Много хора купуват стартови пакети на цена от 110 до 55 000 евро и печелят не от покупко-продажбата на валутата, а от набирането на нови клиенти, които да купуват пакетите.

Всичко е опаковано красиво и обещаващо в тези мащабни събития в най-луксозните зали по цял свят. Но според американската прокуратура зад кулисите Ружа и Константин Игнатови били наясно, че всичко е измама.

Прокурорите посочват чат от 2016 г. между Константин и другия съосновател на криптовалутата Уанкойн Себастиян Грийнууд. В него Константин пише: „Както си ми казвал, тази мрежа нямаше да работи с интелигентни хора”.

На 6-ти март Игнатов е арестуван на летището в Лос Анджелис. Но сестра му е в неизвестност, въпреки че я търсят властите в няколко страни. Според американската прокуратура съоснователите на криптовалутата са готвели план как да задигнат парите.

Ружа Игнатова пише в мейл до Грийнууд: “…вземаш парите, бягаш и обвиняваш някой друг за това.”

Докато Игнатова планира това, тя живее като Криптокралица – така я наричат и в обвинителния акт.

Българката с германски паспорт изглежда обича вниманието. През юни 2016 г. тя затваря за една вечер музей на изкуствата в Лондон, за да отпразнува пищно рождения си ден. Шест месеца по-късно Ружа Игнатова изчезва. Появяват се разследванията и обвиненията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама