Как българки попадат в каналите за трафик на хора?

09:30, 11 мар 19 25 10291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Историята на българка, жертва на трафик с бели робини, трогна Италия и разплака гостите на церемония на президента на страната Серджо Маратела. 24-годишна жена от България, представена като Стефания, разказа как е била изтезавана, докато е била принуждавана да проституира.

Пребита, обезобразена, оглушала, с рани и проскубана коса. Така служителите на милосърдната католическа организация на името на Папа Йоан XXIII намират в болница 24-годишната българка. По думите им - изглеждала е сякаш е излязла от концлагар.

Младата жена разказва за преживяното, но без да разкрива самоличността си, защото иска да започне нов живот. "Казвам се Стефания. На 24 години съм и идвам от България. Бях на 17 години когато дойдох в Италия. Доведоха ме хора, за които мислех, че са близки. Те ми обещаха работа. На улицата ме хвърлиха с бой и ритници", сподели Стафания пред президента Матарела и присъстващите на срещата, много от които се просълзиха, слушайки историята на българката.

Последвал тормоз и изтезания. Сводници отрязали ушите й и оскубали косата й. "За цивилизоваността на едно общество се съди по състоянието на жените в него. Сексуалната експлоатация за съжаление е широко разпространена престъпна практика. Добре е да се нарече с точното й име: робство. Това е позорното робство на нашия век", коментира италианският държавен глава.

След лечението й грижите за изтезаваното момиче поема Каталическата общност. Стефания успява да се възстанови и да си намери работа, но остава полуглуха. Заедно с нея историята си на бяла робиня разказа и жена от Нигерия. И двете се надяват разказите им да доведат до по-сериозни мерки за борба с трафика на хора.

"Хиляди са жени са като тази. За съжаление България е една от водещите държави от които заминават жертвите на трафик". Това коментира Надя Кожухарова, психотерапевт и ръководител на програмите срещу трафика на хора във фондация "Асоциация Анимус".

„Трудно е да се направи статистика у нас. През последните четири години фондация "Асоциация Анимус"  е работила по 194 случая с цел сексуална и трудов експлоатация. Може би около 20% от тях са непълнолетни момичета. Много често родителите са съучастници детето да замине за чужбина - чрез пасивното си поведение или като стават активни участници”, коментира Кожухарова.

Тя даде пример със случай в България, при който представители на КАТ налагат административна санкция на проститутка - издават й фишове, защото стои на магистралата и така създава опасност за катастрофи, а не обръщат внимание, че това е жена, която е жестоко експлоатирана сексуално. „Ако проституцията се регулира, това би било създало много по-благоприятни условия и би намалило рисковете за хората, които работят в проституцията”, смята Кожухарова.

По думите й в България най-често се налагат глоби и условни присъди, а много рядко - ефективни. Кожухарова даде пример с 2017 г., когато ефективните присъди са само 12, условните са 29, а глобите са 22. „В някои общности има голяма толерантност към проституцията, на нея се гледа като на вид женска работа”, коментира още Кожухарова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама