Цветанов: Страната ни не е подготвена за хибридни атаки

11:25, 11 мар 19 / Политика 25 1389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Страната ни не е подготвена за хибридните атаки, които са част от ежедневната игра на някои държави извън ЕС". Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на конференция на тема "Киберсигурността в ЕС: Начини да отговорим на все по-нарастващите заплахи", която се провежда в София. Той допълни, че Русия е държавата, която най-често се споменава като такава, която би могла да се намеси в процеса за избор на Европейски парламент.
Цветанов каза още, че към настоящия момент страната ни не е разработила механизъм за противодействие на фалшивите новини и информационното облъчване, съобщава БТА.

Цветанов отбеляза още, че за предстоящите евроизбори трябва да се защити вотът на избирателя и да не се допуска да бъдат пробити системите за сигурност.

Председателят на Фондация "Ханс Зайдел" за България Ролан Фройденщайн заяви, че най-големите заплахи в сферата на киберсигурността идват от Русия. И отбеляза, че е необходим по-силен отговор от страна на западното общество в борбата с дезинформацията и киберпрестъпленията.

Еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел пък заяви, че 61% от европейските граждани се страхуват от кибератаки по време на предстоящите евроизбори. Повече от 30 държави са източници на кибератаки, каза Габриел и допълни, че в Европа липсват 300 000 киберексперти.

Еврокомисарят посочи още, че до края на този месец на европейско ниво ще бъде изградена система за ранно предупреждение между държавите членки на ЕС. Всяка страна ще има своя точка за контакт, а целта на системата ще бъде обмяна на информация в реално време за това дали има заплахи за интегритета на европейските избори и с какъв произход е тя - външен или вътрешен.

Форумът по киберсигурност бе открит от столичния кмет Йорданка Фандъкова и е органзииран от Центъра за европейски изследвания "Вилфрид Мартенс", фондация "Ханс Зайдел" и сдружение "Граждани за европейско развитие на България".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама