Изтече информация за 1,8 млн. китайки със статут „готови за оплождане”

16:30, 11 мар 19 / Свят 25 1111 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отворени база данни в Китай съдържат личната информация на повече от 1,8 милиона жени, включително телефонните им номера, адресите и нещо, което е наречено статут "Готови за оплождане". Информацията разпространява "Гардиън", позовавайки се на изследовател.

Виктор Герверс, холандски интернет експерт от неправителствената група GDI.Foundation, е открил незащитената информация, докато е претърсвал в отворените база данни в Китай. През уикенда той публикува част от информацията.

Базата данни, чиито сървър е в Китай, включва информация за пола, възрастта, образованието, брачния статут, както и графа "Готови за оплождане", което според наблюдатели може да се опише дали жена има деца или е на възраст за раждане. Според Геверс информацията е премахната в понеделник следобед местно време.

Информацията е разпространена в контекста на тревогата на китайските власти относно ниската раждаемост в страната. Активисти в защита правата на жените и критици на използваните от Китай стриктни правила за семейно планиране са обезпокоени правителството колко далеч ще стигне в насърчаването на жените да имат повече деца.

Не е ясно дали данните са свързани с приложение, правителствен регистър или някаква организация.

Средната възраст на жените в базата данни е 32, най-младите са на 15 г. Почти 90% от тях нямат партньор, а 82% живеят в Пекин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама