12 март – Международен ден за борба с очното страдание

09:10, 12 мар 19 25 1567 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През 2008-ма Световната глаукомна асоциация и пациентската организация обединяват силите си в борбата с очното страдание и стартират световна инициатива. Всяка година на 12 март отбелязваме Международния ден за борба с очното страдание. Целта на инициативата е хората да се образоват относно заболяванията на очите, и по-конкретно – глаукомата.   
Наричат я „тихия крадец на зрението“ защото първоначалните симптоми са почти незабележими и нерядко пациентите разбират, че са болни прекалено късно.
Тя е втората причина за слепота в света, но не защото медицината няма ефективни методи за откриване и лечение, а защото обществото не е достатъчно информирано.
Глаукомата обхваща редица очни проблеми, които протичат с нормално или повишено вътреочно налягане. Характерно е прогресивното увреждане на зрителния нерв и зрителното поле. Първоначалните симптоми не са изявени и най-често болните търсят лекарска помощ след като вече увреждането е необратимо. Затова е от изключително значение да посещаваме офтаматолог профилактично, и ако бъде открит проблем да бъде започнато навременно лечение.
При липса на навременно и ефективно лечение глаукомата причинява слепота.
Статистиката сочи, че в световен мащаб от глаукома страдат над 67 милиона души, а над 7 милиона човека са ослепели от коварното заболяване.
В България според данни от 2018-ма година от глаукома страдат над 240 хиляди души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама