Симеонов: Сделката за опрощаването на дълговете на мюфтийството е между Борисов и Доган

09:30, 12 мар 19 / Политика 25 1835 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Най-вероятно ще се явим самостоятелно на изборите за Европейски парламент", заяви в сутрешния блок на БНТ лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Валери Симеонов каза, че няма единство между партиите в коалицията „Обединени патриоти“. Според него за пред публика се говорят едни неща, но ситуацията изглежда в действителност различна и няма единство вътре в коалицията – ВМРО вече агитират за своя кандидат Ангел Джамбазки. "С „Атака“ на Волен Сидеров нямаме допирни точки във външната политика", добави още Симеонов.

Лидерът на НФСБ коментира и Закона за вероизповеданията. Симеонов посочи, че той е резултат от „лична договорка между Бойко Борисов и Ахмед Доган“. "Решението на ГЕРБ да опрости дълговете на мюфтийството не е съгласувана с ОП", подчерта бившият вицепремиер.

Той заяви, че мюфтийството разполага с над 700 000 декара земи, които се отдават под наем за скромната сума от два-три лева на декар, основно на турци, които са електоратът на движението. Според него това е свидетелство и за топлата връзка между ДПС и мюфтийството. „В момента арендата върви по около 80 лева на декар“, посочи Симеонов.

Той заяви, че мюфтийството притежава и над 4000 имота, които са доста помпозни и повечето от тях се отдават под наем и носят приходи.

"Опрощаването на дълговете е порочна практика, при която се насърчава нарушител на закона да не плаща данъци, като те му се опрощават. Мантрата за националната сигурност и тези шаблонни заклинания да няма етническо напрежение, всъщност водят до едно решение, което най-вероятно ще мине и на второ четене", смята Симеонов.

„Много често, да не кажа винаги, когато има някаква непочтена сделка или действие, то се прикрива или под маската на секретност или националната сигурност. В случая става въпрос за един некоректен длъжник, който продължително време не си плаща данъците. Сделката е между Борисов и Доган. Това решение не е съгласувано с Обединените патриоти, което е елементарна коалиционна етика. Това решение е с натиск отгоре и с него държавата се отказва от взимания, които вече е постигнала със съдебни дела“, каза той.

За заплати на имамите се получават по два милиона от Турция, категоричен е Симеонов.

„Основната част от тези осем милиона дългове са натрупани от загубени дела по отношение на претенциите на Главното мюфтийство за вакъфските имоти, които са трайно, изконно, собственост на държавата, за които има споразумение между България и Турция, с което турската държава се отказва от тях. Само от тези дела Главното мюфтийство дължи на пет милиона лева – държавата трябва да получи тези пари“, добави той.

Главният мюфтия е лице, което е осъждано, той не може да бъде източник на достоверна информация, категоричен е Симеонов.

„Подходът при финансиране на вероизповеданията трябва да бъде променен – защо всички да сме длъжни да плащаме данъци – ние може да сме атеисти, например?“, запита той.

"Може да вземем успешни подходи от други държави, например Унгария. Тук цялата работа е да се прикрие схемата на източване на българската държава от мюфтийството", категоричен е бившият вицепремиер. Той заяви, че директно отправя упрек към министър-председателя, който е в основата на това опрощаване.

По темата за строителство на АЕЦ “Белене”, Симеонов заяви, че трябва да изчакаме появата на реален инвеститор, който е готов да завърши централата.

„Медведев каза, че Русия е готова да построи АЕЦ “Белене”, а не да участва при условията, поставени от българска страна“, каза той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама