Отложиха с месец новия помощен транш за Гърция

12:00, 12 мар 19 / Свят 25 969 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Финансовите министри от еврозоната отложиха с месец изпращането на нов транш от 750 милиона евро от финансовата помощ за Гърция, тъй като страната не е успяла да осъществи всички реформи за периода след третата спасителна програма, договорени с ЕС.

Еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси заяви след заседание на Еврогрупата, че е убеден, че при следващото заседание през април ще се позволи отпускането на парите. Московиси уточни, че Гърция е реализирала 13 от общо 16 реформи, но заяви, че страната има голям напредък и изрази увереност, че с добра воля и работа ще успее да извърши всички необходими промени.

Сумата от 750 милиона евро е част от общите печалби от близо 5 милиарда евро от гръцки облигации, държани от централните банки на еврозоната. Те трябва да бъдат върнати на Атина до средата на 2022 г. чрез траншове на всяко 6-месечие. Атина най-вероятно ще получи 750 милиона евро следващия месец.

След като Гърция напусна третата спасителна програма през юни 2018 г., финансовите министри одобриха отпускането на допълнителна помощ за Атина, но при определени условия за реформа. Гръцките власти са натоварени с изпълнението на три допълнителни мерки за получаване на зелена светлина от Европейския съюз. Траншът се равнява на един милиард евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама