Кои храни променят текстурата на косата

07:45, 17 мар 19 25 1217 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Набавянето на определени витамини и минерали може да промени текстурата на косата. Прави я по-лъскава и намалява начупването и цъфтежа.

Витамин А заздравява косъма. Благодарение на антиоксидантните си свойства пречи на свободните радикали да увредят космения фоликул. Недостигът на този витамин може да доведе до изсушаване и изтъняване на косъма, както и до загуба на коса.

Добри източници на витамин А са морковите, млечните продукти, яйцата, черния дроб, пилето и рибата.

Желязото също има важно биологично действие върху целия организъм. Недостигът му може да навреди на текстурата на косъма, да го изтъни и направи по-чуплив, обясняват специалисти.

Не случайно недостигър на желязо води до анемия, а един от симптомите й е оредяването и опадането на косата.

Желязото може да се набави чрез консумацията на пилешко, риба, месо, ядки, фасул, зърнени продукти, стафиди и спанак.

Набавянето на омега-3 мастни киселини стимулира растежа на косъма и нормализира омазняването на скалпа. Консумацията на храни, богати на омега-3, подсилва и подобрява функцията на влакнестия протеин, кератин, който изгражда косъма.

Косата става по-здрава, сияйна и копринено мека.

Богати на омега-3 мастни киселини са лененото семе, орехите и мазната риба като риба тон, камбала, сьомга и скумрия.

Биотинът е най-известният витамин от групата на В витамините. Засилва и стимулира растежа на косъма, прави косата по-здрава. Недостигът на биотин води до косопад, сухота в очите, летаргия и напукване на устните.

Набавянето му може да стане чрез консумация на яйца, стриди, авокадо, млечни продукти, ядки, стафиди, гъби, банани, соя, пшеничен зародиш, овесени ядки и бобови растения, пише puls.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама