Как Румъния се превърна в пречка за влизането ни в Шенген

11:45, 12 мар 19 / Политика 25 14580 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

,,Преговорите по дългосрочния бюджет на ЕС ще са първите досиета на масата ми, когато стана председател на ЕК, и няма да пощадя  усилия, за да убедя колегите от западните страни, че солидарността е това, от което и двете страни печелят. Ще направя всичко, което мога, за да е сигурно, че България ще влезе в Шенген". Това заяви в интервю за „24 часа“ лидерът на ЕНП в Европейския парламент и кандидат за председател на Европейската комисия Манфред Вебер.

„България инвестира много, за да увеличи сигурността по границите. Италия може да научи от това, което направиха Бойко Борисов и българите на българо-турската граница. Вие покрихте всички критерии за присъединяване към Шенген. В последните години винаги е имало периоди, когато Румъния е била напред, както сега напред е България, докато Румъния има корупционно законодателство. Всеки в останалата част на Европа казва: „При такива корупционни закони не можем да позволим Румъния да влезе в Шенген!”. Това е основателен аргумент, но е изключително разочароващо, че България страда от този факт“, допълни още Вебер.

Вебер признава, че не може да се направи оценка кога страната ни ще догони европейския стандарт на живот:

„Никой не може да каже колко години са нужни. Трябва да се навакса по отношение на условията на живот в Европа, така че никой да не бъде принуден да напуска родината си, както много българи, румънци, литовци, португалци, гърци са принудени по икономически причини, за да имат по-добри заплати. Да се възползваш от свободата на придвижване, за да си потърсиш нова работа, е чудесно - това е духът на Европа. Но да си принуден да го правиш по икономически причини - това искам да преустановя“, разказа за целите си той.  

Лидерът на ЕНП е пропуснал да маркира и осезаемото раздвоение, което е обхванало стария континент:

,,В момента виждаме две Европи - една на проблемите и на продължаващите битки, на миграцията и на отбраната. Европа, която се опитва да се справи с проблемите чрез гласуване с единодушие в Съвета на ЕС. От друга страна, тук е Европа, която дава. През последните шест месеца при австрийското председателство на Съвета на ЕС бяха затворени над 50 досиета, касаещи промени в климата, намаляването на вредните емисии за автомобилната индустрия, забраната за пластмаси".

Вебер е убеден, че трябва да променим правилата за вземане на решения в съвета - от единодушие до гласуване с квалифицирано мнозинство в областта на външните работи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама