Инсулинът може да осигури защита срещу рак

14:40, 13 мар 19 25 1290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени установиха, че хормонът инсулин помага на чревни клетки да се съединят и да не пропускат опасни патогенни бактерии, съобщава сп. Nature Metabolism.

Развитието на ракови болести често е съпътствано от затлъстяване, като предизвиква бавно протичаща възпалителна реакция. Тя причинява ДНК-увреждания в клетките и в резултат в здрави тъкани започват да растат злокачествени тумори.

Специалисти от института "Макс Планк" за изследване на метаболизма изясниха, че в подобна ситуация инсулинът може да е от полза.

У хората, които не са с наднормено тегло, външният клетъчен слой на чревната лигавица е своеобразна бариера срещу проникването на патогенни бактерии. У засегнатите от затлъстяване този механизъм обаче е нарушен.

Инсулинът може да активира гени, които осигуряват контакти между клетките, за да се заздрави въпросната бариера. Хормонът помага на клетки в червата да се съединят и да не пропускат бактерии, които могат да предизвикат възпаление.

Но при затлъстяване в редица случаи се стига до намаляване на чувствителността на организма към инсулина. Това увеличава риска от рак и диабет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама