Мигрената вероятно е свързана със синдрома на сухото око

18:40, 13 мар 19 / Здраве 25 832 Шрифт:
Topnovini

Хората, които имат пристъпи на мигрена, са с увеличен риск от синдром на сухото око, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. Това се отнася най-вече за възрастните хора.

Десетгодишното изследване обхванало близо 73 000 души в Северна Каролина. След като взели предвид употребата на някои лекарства и други фактори, авторите му заключили, че хората, които имат пристъпи на мигрена, са с 20 на сто по-висок риск от синдром на сухото око.

Връзката изглежда се усилва най-вече сред жените с напредването на възрастта. Пристъпите на мигрена почти удвояват риска от синдром на сухото око за мъжете на 65 и повече години, докато за жените на същата възраст този риск е близо 2,5 пъти по-голям.

"Страдам от мигрена от години и лекари бяха пропуснали да ми поставят диагноза синдром на сухото око“, заяви Анджела Бевълс, която е оптометрист и ръководи клиника за очни болести в Тусон, Аризона.

“Навремето не свързвах мигрената със синдрома на сухото око, но новото изследване ме навежда на мисълта, че между тях има връзка. Пристъпите ми на мигрена значително намаляха през последните две години, след като успешно се подложих на лечение на синдром на сухото око“.

Изследването не доказва, че едното причинява другото, но за съществуването на връзка между синдрома на сухото око и мигрената се говори от години, отбелязаха учените. Сходни възпалителни процеси на клетъчно ниво играят ключова роля за синдрома на сухото око и мигрената.

Резултатите от изследването са публикувани в JAMA Ophthalmology.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама