Антонио Таяни: Никой вече не разбира какво става в Лондон

14:50, 13 мар 19 / Свят 25 718 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Объркването е огромно. Никой вече не разбира какво става в Лондон”. Това каза ексклузивно за bTV председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. Така той отговори на въпроса докога може да продължи играта на нерви около Brexit.

„Те трябва да решат какво ще правят. Готови сме да разговаряме, но не да променяме споразумението. Сега трябва да вървим напред, без да променяме съдържанието му. Да решават какво искат. Вече хаосът става невъзможен с липсата на сделка”, коментира Таяни.

„Излизат без споразумение – това ли искат? Те да решават”, допълни той.

След като във вторник британските депутати за втори път отхвърлиха сделката на премиера Тереза Мей с Европейския съюз, днес ще гласуват за Brexit без сделка.

Най-важното сега е да се ограничат щетите, коментира в Страсбург заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

„Наш дълг е на базата на вота на британския народ да работим за Brexit, който ще нанесе възможно най-малко щети. Позицията ни няма да се промени. Днес ние сме в ръцете на британската политическа система. Те трябва да ни кажат къде искат да отидем”, заяви той.

Още снощи главният преговарящ от страна на ЕС – Мишел Барние, реагира съобщение: „Безизходицата може да бъде решена само от Великобритания”.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пък рязко се е увеличил рискът от брекзит без сделка.

Оттук нататък е възможна отсрочка, но само при ясно аргументирано искане от страна на Великобритания. Решението за това може да се вземе само единодушно от страните-членки, вероятно след 8 дни в Брюксел на Европейски съвет.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама