Шведски проект дава 2060 евро на месец, за да не се прави нищо

18:00, 14 мар 19 / Любопитно 25 685 Шрифт:
Topnovini

От 2026 г. на гара „Корсваген” в Гьотеборг ще има служител с една-единствена задача – да се чекира сутрин и вечер. При идването си на работа, той ще включва лампа, осветяваща работното му място, а на тръгване ще я гаси. За тази длъжност няма изисквания, а заплатата е 2060 евро месец.

Ако избраният напусне или се пенсионира, ще се проведе нов конкурс за длъжността. Тя е част от проекта "Вечна заетост", идея на художниците Саймън Голдин и Якоб Сенеби. Проектът показва предизвикателствата пред нашето общество, в което неравенството е все по-силно изразено, а с всеки изминал ден се увеличава списъкът на областите, в които човешкият труд вече не е нужен – тоест можем и просто да получаваме някакви пари срещу това да натискаме по едно копче по два пъти дневно.

„Вечна заетост” се ражда в рамките на конкурс на Шведската агенция по изкуствата и Шведската транспортна администрация във връзка с нова гара в центъра на Гьотеборг.

Цитирайки теорията на френския икономист Тома Пикети, че натрупаното богатство обикновено нараства със скорост, която изпреварва увеличаването на заплатите на работниците, Голдинг и Сенеби обясняват и решението си да инвестират през фондация (т.е. с избягване на данъците) 750-те хиляди долара награден фонд на борсата с цел да гарантират заплатата на своя служител за… 120 години.

В случая авторите искат да покажат колко безполезна е работата, която вършим всеки ден – на фона на увеличаващата се пропаст между бедни и богати. По думите им скоро всички ще сме „работещи в „Корсваген”.

Решението именно „Вечна заетост” да бъде реализирана предизвика разгорещена полемика – старата левица видя в проекта подигравка със социалната държава, докато неолибералите се възмутиха от разхищението на парите на данъкоплатците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама