Навлизането на компютри и автомати е по-бързо в преобладаващо женските професии

20:00, 14 мар 19 / Свят 25 1156 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Навлизането на компютри и автомати в трудовия процес ще стане по-бързо в преобладаващо женските професии, показа научно изследване, цитирано от Reuters и БТА.

Изследването е осъществено от американската неправителствена организация Институт за проучване на женските политики. Професиите с 90% по-голяма вероятност за автоматизация са административен асистент, офис сътрудник, счетоводител и касиер - все длъжности, които се изпълняват повече от жени.

"Вече виждаме как някои от тези функции се извършват от компютър," каза Чандра Чилдърс,  ръководител на изследването.

Авторите на публикацията са установили, че жените са 58% от хората, изложени на риск от загуба на работата, тъй като тя може да се извършва с компютър. На всеки седем мъже в подобен риск се падат по десет жени.

Жените преобладават обаче и в професиите, където има най-слаб риск компютърът да измести човека. Това са професиите по предоставяне на грижи за деца или за болни хора. При тези професии заплащането е между 20 000 и 25 000 щатски долара на година, което е под линията на бедността за четиричленно семейство в САЩ.

В професиите с преобладаващо мъжко присъствие - като директори и законодатели - няма риск от автоматизация.

Американското бюро по статистика на труда предвижда нарастване от 7% на броя на работните позиции в периода 2016 - 2026 г. Едно от възможните решения е лица, които загубят работата си, да се преквалифицират. Но за жена на средна възраст, която десетки години върши една и съща работа, усвояването на нови умения е трудно. Освен това, поради грижите за децата и за възрастни родители, жената има по-малко време за обучение, отчита Чилдърс.

В публикацията не се казва в какъв срок автоматизацията ще навлезе в споменатите позиции, но се базира на съвременната технология. Въвеждането на автомати зависи повече от нагласата на клиента и готовността за обслужване от машина.

"Ако хората свикнат с технологията, навлизането на автоматизацията ще стане по-бързо," каза Чилдърс, като даде пример как пътниците на летище са се притеснявали да ползват автоматична регистрация, но сега вече редовно прибягват до този метод.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама