Близо 7 млрд. долара събра дарителска конференция за Сирия

09:10, 15 мар 19 / Свят 25 865 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дарителска конференция, свикана от ЕС и ООН, събра близо 7 милиарда долара за възстановяването на Сирия през тази година, съобщиха от Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси. Парите, които надхвърлят планираната от конференцията сума от 6 млрд. долара, ще отидат в помощ на населението в Сирия и сирийците, избягали в съседни страни, главно в Йордания и Ливан. 

ООН искаше от западните дарители за тази година 3,3 млрд. долара в помощ на хората вътре в Сирия и 5,5 млрд. долара за бежанците из региона. Сега международната организация събра повече в сравнение с миналата година, когато поиска подобна сума, но получи под две трети от заявката си.

Европейският съюз, който е най-големият дарител, отпуска за тази година 2 милиарда евро. В тази сума са включени парите, договорени с Анкара за издръжка на сирийските бежанци в Турция.

Близо 12 милиона души в Сирия спешно се нуждаят от помощ, а 5,6 милиона сирийски бежанци са настанени и изхранвани в Турция, Йордания, Ливан, Ирак и Египет.

Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, който неотдавна посети Сирия, каза, че хората там живеят в ужасяващи условия, които надхвърлят човешките представи. Той прикани държавите да финансират доставките на храна, вода и медицински материали.

"Ройтерс" отбеляза, че западните дарители трябва да се противопоставят на настояването на президента на САЩ Доналд Тръмп съюзниците да понесат по-голямата част от бремето за възстановяването на Сирия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама