Учени: Водната диета е опасна

09:00, 17 мар 19 25 1416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Водната диета или „водното гладуване“ е модно увлечение, което набира скорост в социалните мрежи с таг #waterfast.

Тази практика е особено опасна, въпреки че обещава бързо редуциране на теглото. Идеята е да се гладува и човек да кара само на вода, чай или кафе. Храненето е изключено, пише Luxora Leader, цитиран от  сайта Новите родители.

„Подобна практика е особено опасна и е директно свързана с анорексията. След зимните празници и прекомерното угаждане с всякакви вкусотии, диетата е особено актуална. Защото всеки иска бързо да се раздели с натрупаните през празниците излишни килограми“, обяснява експертът по разстройство на храненето д-р Джоан Лабинер.

И допълва: „Така наречената „водна диета“ може да навреди на всички вътрешни органи, но е особено опасна за сърцето. Не случайно много от анорексичните умират от сърдечен пристъп.“

Тялото смята, че е настъпила извънредна ситуация. Затова не бърза да използва резервните мазнини, и се „храни“ със запасите на собствената си мускулна тъкан. А сърцето е един от най-мощните мускул в тялото.

„Диетата действително не е продължителна и при някои хора дава резултат. Например за кратко на такава диета могат да се подложат хора с наднормено тегло и болни с диабет 2, но само под строг лекарски контрол,“ обяснява нефрологът Джейсън Фанг.

Според експерти по хранене, за да се поддържа ефектът от която и да е диета, отслабването не бива да е повече от 1 килограм на седмица.

В социалните мрежи „водната диета“ се препоръчва като режим, който има много плюсове. Според твърденията отказът от храна подобрява състоянието на кожата, намалява драстично наднорменото тегло, дава енергия и заряд, вае тялото, „изчиства“ главата, подобрява съня ...

Затова някои се подлагат на подобни диети в продължение на месец. А това определено е опасно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама