Заев: Ако някой не ползва името Северна Македония, нарушава закона

12:10, 15 мар 19 / Свят 25 953 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Неспазване на конституцията е, ако не се прилага новото конституционно име на Република Северна Македония, заяви снощи премиерът Зоран Заев, отговаряйки на журналистически въпрос за бъдещите процедури във връзка със законите, които не бяха подписани от президента Георге Иванов, съобщава вестник "Слободен печат".

Заев изрази увереност, че службите ще намерят общо решение с цел да се позволи прилагането на приетите закони, които не получиха подпис от президента, предава БТА.

Парламентът на Северна Македония съобщи в понеделник, че Иванов не е подписал указите за обнародване на 11 закона. Законите, които президентът Иванов отказа да подпише, ще трябва отново да се окажат в парламентарна процедура и ще трябва да бъдат приети от най-малко 61 депутати, след което той ще бъде задължен да подпише указа за тяхното влизане в сила, пише изданието.

От 1 април парламентът няма да заседава заради провеждането на президентските избори, но за бъдещите процедури във връзка с този въпрос ще се чака мнението на председателя на парламента Талат Джафери, който е извън страната заради подписването на протокола за членство в НАТО. Не се изключва възможността парламентът да работи и по време на президентските избори, за да се приемат реформаторските закони, които изисква Европейският съюз, посочва "Слободен печат".

На нашата страна не й трябват блокади от субективни или каквито и да било други причини, които биха могли да съществуват по тези въпроси. Вярвам, че ще се намерят решения, заявил премиерът Зоран Заев. Той очаква, че до 1 април събранието ще работи с пълна пара, пише изданието.

В гостуване в предаването "А сега какво" на националната телевизия заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски заяви, че победата на президентския кандидат Гордана Силяновска Давкова ще означава падане на правителството на Зоран Заев, съобщава вестник "Вечер".

Николоски е убеден, че Стево Пендаровски ще загуби президентските избори и се надява, че в най-кратък възможен срок ще има предсрочни парламентарни избори, пише изданието.

Реалният ръст на икономиката миналата година, според публикувани информации на Народната банка, е 2,7 процента и е по-висок от очаквания след октомврийските предвиждания за 2,3 процента, съобщава в. "Нова Македония".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама