Какви витамини са нужни на децата

12:00, 16 мар 19 25 1280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Добре е известно, че на децата са нужни витамини и минерали за профилактика на различни заболявания и битката с тях. Британски нутриционисти разказват какво именно трябва да правят родителите, за да постигнат този ефект, пише medikforum.ru, цитиран от сайта Новите родители.

Витамин A

Ако детето ви не пие по половин литър млечна смес ежедневно, то е твърде вероятно да не получава достатъчно количество от този витамин. Той е необходим за нормалното функциониране на имунната система, зрението и доброто състояние на кожата. Много витамин А се съдържа в млечните продукти, зелените зеленчуци от рода на спанак и броколи, сладки картофи, моркови, както и в мангото. Нутриционистите препоръчват при недостиг да давате на децата хранителни добавки с въпросния витамин.

Витамин В

Той има много важни функции, преимуществено свързани с преработването на храната в качеството й на енергия. Той е и също толкова важен за работата на нервната система. Балансирана диета би трябвало да обезпечава децата с достатъчни количества от този витамин, така че хранителни добавки не са необходими. Витамин В се съдържа в много плодове, зеленчуци, в яйцата и в млечните продукти, в рибата, както и в зърнените култури.

Витамин C

И на децата, и на възрастните е доста трудно да приемат с храната необходимата доза за дененощие от този витамин, който е важен за имунната система и за абсорбирането на желязото. Ето защо трябва да се разгледат варианти, при които го приемате под формата на хранителни добавки. Най-много от този витамин се съдържа в портокали, ябълки, чушки, домати и броколи.

Витамин D

Играе основна роля в здравето на костите, мускулите и зъбите, което е особено важно за съзряващия детски организъм. Най-добрият му приятел е слънчевата светлина, която, попаднала върху кожата, мигновено провокира произвеждането му. У нас липсата на слънчева светлина, след промените в климата е особено явна, така е добре да се включите (ако е възможно) в менюто на детето мазна риба и жълтъци.

Витамин Е

Необходим е за здравата кожа и очите, както и за укрепването на имунната система. Не е нужно да се приема под формата на хранителни добавки, тъй като балансирана диета обезпечава детския организъм с всичко необходимо. Не забравяйте да добавите към нея зехтин, ядки и семена, зърнени култури и кафяв ориз.

Витамин К

Необходим е за сгъстяването на кръвта, а знаем, че на децата често им се случват подобни приключения. Също не би трябвало да купувате хранителни добавки с този витамин, просто включете в хранителния режим повече растителни масла, зелени листни зеленчуци и това ще е достатъчно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама